sreda, 29. junij 2011

ROŽNOVENSKA MATI BOŽJA – LICHEN (1850)*

ROŽNOVENSKA MATI BOŽJA – LICHEN (1850)*


Marija je med prikazovanjem v Lichnu napovedala papeža Janez Pavla II.

On je Izvršil Marijino prošnjo in skupaj s škofi celega sveta 25. marca 1984 posvetil Rusijo Marijinemu Brezmadežnemu Srcu.

Sledil je padec komunizma – produkta prostozidarjev.

Maja 1850 je vaški pastir Mikolay Sikatka (+ 1857) v gozdni kapeli pri Lichenu na Poljskem, kjer je večkrat molil, proti poldnevu videl Marijo.

Naročila mu je, naj med ljudmi širi pogostno molitev rožnega venca in premišljevanje Gospodovega življenja in smrti. (Križev pot)

Pri drugem prikazanju je Marija svoje naročilo ponovila, dodala posebno sporočilo za duhovnike in poudarila veliko vrednost udeležbe pri mašni daritvi. (Evharistija)

Pri tretjem prikazanju je pastir videl Marijo v rdečem oblačilu in belem plašču, z dragoceno krono.

Govorila je o prihajajoči vojni, v kateri bodo umrli milijoni(1. sv vojna). Poudarila je pomen dobrih mater za Cerkev in Poljsko.
“Narodi se bodo čudili, ko bo s Poljske prišlo upanje za druge narode(Janez Pavel II.),” je rekla, preden je izginila.  

Ko je videc pripovedoval o svojih treh videnjih, so mu najprej nasprotovali. Leta 1852 je mnogo ljudi umrlo za kolero. Od tedaj naprej so ljudje sporočila vzeli bolj resno.

Prikazovanja so bila raziskana in od Cerkve priznana kot pristna. Septembra 1852 so milostno podobo iz gozdne kapele slovesno prenesli v mesto Lichen ob udeležbi osemdeset tisoč ljudi.

Nekaj let pozneje je bila zgrajena nova cerkev, v kateri je milostna podoba dobila stalno mesto.

Kardinal Wyszynski, ki je kot študent pred podobo čudežno ozdravel, jo je 15. avgusta 1967 slovesno okronal pred 150.000 romarji.

Ni komentarjev:

Objavite komentar