ponedeljek, 4. julij 2011

BREZMADEŽNO SPOČETJE - LURD

BREZMADEŽNO SPOČETJE - LURD (1858)


Razširitev čudodelne svetinje od 1832 dalje je pripravila ljudi na sprejem verske resnice o Marijinem brezmadežnem spočetju, ki jo je 8. decembra 1854 slovesno razglasil papež Pij IX. Lurd je Marijina potrditev te resnice.

Ta milostni kraj je med kraji Marijinih prikazovanj Cerkvi najbolj pri srcu. Tam se je v votlini massabiejske pečine ob vznožju Pirenejev od 11. februarja do 16. julija 1858 štirinajstletni pastirici Bernardki Soubirous med zamaknjenjem nebeška Gospa osemnajstkrat prikazala.

Na prvi dan prikazovanj, 11. februar, je Cerkev uvedla praznovanje Lurške Matere božje kot neobvezni god. Lurd je postal svetovno znana božja pot.

Lurd (Lourdes) je mesto v Južni Franciji v škofiji Tarbes. Tam se je 7. januarja 1844 rodila Marija Bernardka Soubirous (1844–1879) kot najstarejša od šestih otrok v družini revnega mlinarja Franca Soubirousa in njegove žene Ludovike Casterot.

Družina je pozneje zelo obubožala (bila je najrevnejša družina v Lurdu) in se končno naselila v spodnjem prostoru nekdanje prehodne ječe, imenovane Cachot. Prostor je bil temen in vlažen, štiri metre dolg in tri metre širok.

  • Bernardka je bila telesno slabotna in vse življenje bolehna. Desetletna je prebolela kolero. Vse življenje jo je mučila naduha. Bila je pobožna, pametna in delavna, a ni imela veliko verske izobrazbe. Težko se je učila, ko je šlo za učenje katekizma in molitvic ob pripravi na prvo sv. obhajilo. Ni znala brati. Ni bila še pri prvem sv. obhajilu.
V nadaljevanju bo objavljenih vseh 18 Marijinih prikazovanj v Lurdu

Ni komentarjev:

Objavite komentar