ponedeljek, 20. junij 2011

Razsvetljenstvo

Razsvetljenstvo

V tem obdobju je postalo aktivno prostozidarstvo. To je bilo združevanje svobodomiselnih meščanov, izobražencev in celo plemičev v moških tajnih krožkih - ložah. Ta prostozidarska društva so prispevala k širjenju idej razsvetljenstva.

Za to je značilno, da je absolutno zlo zavito v okrasni papir dodanih idej, ki se zdijo dobre.

Razsvetljenski misleci so se zavzemali za:

• svobodo izražanja,
• kritiko religije, tukaj se skriva hudič
• poudarjali so pomen razuma in znanosti,
• zavzemali so se za progresivno družbo,
• poudarjali so vrednost človeškega življenja.

Tako so postavili temelje sodobni družbi. Njihovo mišljenje je poudarjalo materializem, ki je vodilo v začetke komunizma(Karl Marx je bil prostozidar). Večkrat so posredno ali neposredno napadali duhovščino in privilegirane družbene razrede.

Razsvetljenstvo in utvare

Stoletje staro upanje, da je družbo mogoče organizirati bolj pravično, da bo pravičnost zagotovljena za vse, ne pa le za privilegij nekaterih, je bilo videti več kakor prazne sanje ali pobožna želja ljudi.

Pobožno željo za plemenitejši svet je tako v tistem času zamenjalo prepričanje, da je to mogoče doseči na podlagi moderne znanosti.

Zgodba po resničnih dogodkih

Sobota 1.1.2000 ob 4:30 je Janez, ki ga je Jezus vzel v prav posebno šolo in mu skozi trpljenje dal vedeti, kar je marsikateri duši znano šele po odhodu iz tega sveta in je po milosti Svetega Duha že naredil osupljiva dejanja, ki so se zapisala v zgodovino, prihajal pred domačo cerkev, kjer je šel opraviti 1. od 5. delov prvih sobot. Že prej se je odločil, da to leto opravi tudi 9 prvih petkov.

Med hojo po snegu je premišljeval o marsičemu, predvsem pa bil vesel, da bo opravil pet prvih sobot, s tem dal zadostitev Marijinemu Brezmadežnemu Srcu.

Med ostalimi mislimi mu je šla po glavi veličastna obljuba, ki jo je Presveta Devica dala v sestri Luciji in je namenjena vsemu človeštvu:

Dne 10. decembra 1925 sta se Luciji prikazala presveta Devica in ob strani nad svetlim oblakom Deček.

Presveta Devica ji je položila roko na ramo in obenem pokazala s trni ovito srce, ki ga je imela v drugi roki. .
Ob istem času je Deček rekel: “Usmili se srca svoje presvete Matere, ki je pokrito s trni, ki jih nehvaležni ljudje vsak hip vanj zabadajo, ne da bi jih kdo izdiral z dejanji zadoščenja.”

Nato je presveta Devica rekla: “Poglej, moja hči, moje srce, ovito s trni, ki jih nehvaležni ljudje kar naprej vame zabadajo z bogokletstvi in z nehvaležnostjo.

Vsaj ti me pridi tolažit in povej, da jaz vsem tistim, ki se bodo pet mesecev zapovrstjo na prvo soboto spovedali in prejeli sveto obhajilo, molili en del rožnega venca in mi petnajst minut delali družbo s premišljevanjem petnajstih skrivnosti rožnega venca z namenom, da mi dajo zadoščenje, obljubljam, da jim bom ob smrtni uri stala ob strani z vsemi milostmi, ki so potrebne za zveličanje teh duš”

Tedaj je Janez sklenil: »Tolikokrat so me ljudje razočarali in izdali, sedaj vse svoje sposobnosti in inteligenco dajem Bogu. On me ne bo nikoli razočaral ali izdal!«

Tisto sveto leto 2000 je že uspešno opravil pet prvih sobot, čakal ga je samo še zaključek devetih prvih petkov. Vedno si je nastavil budilko uro pred prvo mašo in hkrati še naročil bujenje, tako, da ja ne bi zamudil in opravil prve sobote in petke s prvo mašo.

Tako je nastopil tudi petek 1.9.2000. Na svojo hudo razočaranje je ugotovil, da je zaspal. Budilka se ni aktivirala, telefonsko bujenje je tudi odpovedalo. Kasneje je izvedel, da zaradi strele. Hitro se je obupan pogovoril s svojim spovednikom in ta mu je svetoval, naj gre v drugo cerkev, kjer se bo kmalu začela maša.

Odšel je v drugo cerkev k tej maši. Duhovnik je pridigal o nujni spreobrnitvi sveta in nehanja z žalitvami Boga. Zaradi strašnih grehov, kot so kloniranje človeka … glas pridigarja se je izgubil in Janeza je spreletel del iz Apokalipse … Dano ji je bilo tudi oživiti kip zveri, tako, da je kip celo spregovoril …(Raz. 13,15)

Tedaj je spoznal, da je »ta kip zveri, ki govori; kloniran »človek««.
Hvaležen Jezusu, da mu je namenil tako veliko spoznanje, je še sprejel Sveto obhajilo in se po maši odpravil do svojega spovednika in duhovnega voditelja.

Ko ga je zapisal, da je še opravil devet prvih petkov in mu izročil podobo Presvetih Src, mu je rekel: »Glej, da ne pozabiš na Boga!« Odgovoril mu je, da niti približno!

In vsako leto je ponavljal posvetitev Jezusovemu Presvetemu in Marijinemu Brezmadežnemu Srcu. Marijinemu celo dvakrat v letu. Kar je bilo več, je podaril za tiste, ki to potrebujejo. Vsako leto je tudi obnavljal, ker je na Kureščku v posvetitveni molitvi papeža Janeza Pavla II. tako obljubil. .
Janez je redno obnavljal prve petke in sobote. Ko je nekoč na prvi petek šel iz cerkve, ga je naenkrat doletelo.

Na levi strani je bilo nagovarjanje: »Sedaj si že naredil prve sobote in petke, veš da se ne moreš več pogubiti. Ni ti potrebno več opravljati teh pobožnosti. Kot izredno inteligenten in sposoben kristjan boš tudi brez tega dosegel moč, bogastvo in oblast. Dosegel boš vse, kar si želiš in si boš zaželel!«

Temu zelo mamljivemu nagovarjanju je sledilo naslednje: »To velja tudi, da ti ni potrebno hoditi k maši, ne boš se pogubil, kajti Bog vedno drži obljubo. Lahko živiš brez Jezusa!«

Tedaj se je Janez obrnil na desno, kjer je videl stopnico obdano s temnordečim žametom prekrito s brezmadežno belo svilo. Tak je bil občutek, ko je stopil na njo. Vedel je, da je to stopnica Jezusova, vendar pogoj je bil lastna volja. Zaupal je v Jezusa in se prepustil Njegovi volji, da ga vodi.

Bila je mehka, nekako ga je privzdignila in začutil je nekaj popolnoma novega, dobrega…

Ko se je ozrl na levo, sta se tisti dve nagovarjanji spremenili v črno, nesvetlečemu katranu tekočino, podobno prežganemu strojnemu olju in izginili v kanalizacijo.

O tem dogodku je govoril z očetom Šmaverskim in ta mu je dal vedeti, da je imel veliko srečo, da se je tako odločil.

Čez nekaj časa se je o tem v mislih pogovarjal z očetom Šmaverskim. Kaj bi bilo, če bi poslušal nagovarjanje in stopil na levo stran?
  • Če bi stopil na levo stran, bi hitro dobil moč, oblast, bogastvo in ugled, vendar bi kljub velikim sposobnostim začel delati napake. Kajti človek nikoli ne ve vsega! Ve pa Bog, kaj je za vsakega najbolj prav. 
  • V začetku majhne, kasneje čedalje večje. Napake bi popravljal z napakami. Sčasoma bi šlo vse narobe. Za svoje napake bi začel kriviti Boga. In zgodilo bi se, da bi preklel Boga in se obrnil proti Njemu.
  • Tedaj je spoznal kaj pomeni številka 666. To je številka človeka! Isto, kar piše v Svetem pismu! To pa predstavlja asimetričnost, nepopolnost, nered in zmedo, ki po svoji naravi ne more početi drugega kakor zlo.
  • "Gorje vam, pismouki in farizeji! Hinavci! Prepotujete morje in kopno, da enega samega pridobite za svojo vero; in ko se to zgodi, ga naredite sina pekla dvakrat hujšega od sebe."(Mt. 23,15)
Razsvetljenstvo in zavest

Čedalje močnejša je bila zavest, da zunaj Evrope žive družbe - pogani, ki so bile srečne in v miru, dokler so se opirale na starejša prepričanja(beri nekrščanska) - da je človeška narava v bistvu dobra. (ljudožerstvo, darovanje človeških žrtev, čaščenje izmišljenih božanstev). Največje romarsko središče na svetu Guadalupe v Mehiki 1531 je nastalo po videnju majevskega indijanca Device Marije, ki je pernati kači zlomila vrat. (Pernata kača je bila majevsko božanstvo, kateremu so vsak dan darovali človeške žrtve z zakolom in še živi žrtvi iztrgali srce)

Razsvetljenstvo in človek

Sledila je vrsta spekulacij o primerjalni naravi človeka, kar je sledilo predvsem iz izkušenj popotnikov, ki so potovali po različnih koncih sveta.

To je bil način razmišljanja, ki bi ga danes uvrstili med družbene vede. Človek se je tudi čedalje bolj zanimal za svojo notranjo naravo, za človeško psihologijo.

Razsvetljenstvo in filozofija

Razsvetljenstvo bi lahko s filozofskega vidika opisali kot miselni tok, ki je pridobival na veljavi v obdobju med 1680 in 1780, torej v času Jezusovega prikazovanja Marjeti Mariji Alacoque, za katerega je bila značilna vera v napredek, ki bi ga bilo mogoče doseči z razumom.

Celo religiozne doktrine so postale podvržene zahtevam, da morajo biti razumljive in racionalno(hudičevo (ratio=razum)) sprejemljive.

Okoli leta 1750 je v javno življenje prodrla ateistična misel, ki so jo spodbujali radikalni misleci, kot sta bila Paul Henri Thiry Holbach in Denis Diderot.

Razsvetljenstvo in Cerkev

Vse močnejši je postajal antiklerikalizem in odpor do Cerkve. Vse več je bilo zahtev, naj bo civilna oblast ločena od cerkvene oblasti.

Mnogi misleci so nasprotovali mučenju, preganjanju zaradi domnevnega čarovništva(pedofilije in satanskih obredov), nevzdržnim razmeram v zaporih in podobnim pojavom tistega časa. Proti tem so odkrito nastopili misleci, kot so Montesquieu, Voltaire in Beccaria.

V naravoslovni znanost so dosegli nekaj pomembnih korakov. To je bil čas Newtona, Lavoisierja, Scheeleja, Priestleya in mnogih drugih, ki jim je pomagal tudi razvoj gospodarstva in trgovine, torej razvoj področij, na katerih so bili vse bolj pripravljeni uvajati in preizkušati tehnološke novosti.

Ni lahko doreči, ali je bila filozofska misel tista, ki je vplivala na družbo ali pa je družbeni razvoj spodbujal filozofsko misel. Opaziti pa je bilo spremembe.

Razsvetljenstvo in politika

V politiki so večji poudarek dajali načelu svobode in enakosti, ki naj bi izhajala iz naravnega stanja, osnovnim človekovim pravicam, vključno z versko toleranco.

To pomeni, da je potrebno tolerirati tudi obrede pri katerih se izvajajo umori, pedofilija in skrunjenje trupel in Boga. Na obrobju politične misli, zlasti v Franciji, je bilo zaslediti komunistično misel.

Kant je 1784. leta napisal znameniti esej Kaj je razsvetljenstvo?, kjer je zapisal, da je to človekov izhod iz nedoletnosti (Unmündigkeit), za katero je odgovoren človek sam.(Zgodba po resničnih dogodkih)

Na politično-filozofske nazore je med drugim vpliva tudi John Locke, ki je z empirizmom podal nekatere ideje o človekovih pravicah, med katerimi so bile najbolj pomembne: pravica posameznika do življenja, pravica do svobode in do lastnine.

Kako hitro zlo pokaže svoj pravi obraz, ko govori o pravici posameznika do življenja.

Pri satanističnih obredih, se uporablja splavljene otroke. Torej najšibkejših in najbolj nemočnih članov človeštva. In dogajajo se mučenje živali, pedofilija, umori ipd.

Človek se rodi kot tabula rasa (nepopisan list), je menil, ki ga dokončno izoblikujejo šele izkušnje – zla!

"Gorje vam, pismouki in farizeji! Hinavci! Prepotujete morje in kopno, da enega samega pridobite za svojo vero; in ko se to zgodi, ga naredite sina pekla dvakrat hujšega od sebe."(Mt. 23,15)

Razsvetljensko misel so v kasnejših obdobjih kritično obravnavali številni misleci in filozofi. Med odmevnejše avtorje sodijo Horkheimer, Adorno in Foucault.

Slednji je v svojem odgovoru na Kantov spis Kaj je razsvetljenstvo? celo izjavil, da je za moderno filozofijo značilno prav to, da skuša odgovoriti na to vprašanje.


Maja Keuc pozdravlja :"Heil satan"


Razsvetljenstvo in njegov neuspeh

Danes lahko sodimo, da obdobje z nekaterimi "vrednotami" ni bilo uspešno. Podobno, kot pri enemu največjih uspehov prostozidarstava – komunizmu, kjer nič ni bilo uspešno. Vsaj gledano s preprostega stališča človeka.

Med razlogi neuspeha je mogoče navesti:

1. Človek ni samo razumsko bitje,
2. Močan odpor Cerkve,
3. Nasprotoval je zakoreninjenim tradicijam,
4. Razvoj ni zgodovinsko linearen.
5. Po drugi strani so se uveljavili zlasti politični koncepti, ki so po francoski in ameriški revoluciji, ki so ju izvedli prostozidarji, postali sestavni del liberalne demokracije.

http://sl.wikipedia.org/wiki/ Razsvetljenstvo

Ni komentarjev:

Objavite komentar